Det læser de besøgende på HOCKEYMAGASINET lige nu

Metal ligaen

Metal Ligaen - alt om danmarks bedste ishockeyliga


Historik


Metal Ligaen er den bedste danske ishockeyliga og har eksisteret siden 1960. Ligaen kaldes også Superisligaen når den ikke er solgt til en sponsor.

Metal Ligaen, eller superisligaen, er den højst rangerede liga for ishockey i Danmark. De første 25 år fra 1960 og frem hed ligaen 1. Division, hvorefter ligaen under gik navnet Eliteserien frem til 1998.

Ligaen har herefter haft følgende sponsorerede navne:

1998 – 2001 Codan Ligaen

2001 – 2002 Sanistål Ligaen

2002 – 2004 SuperBest Ligaen

2004 – 2007 Oddset Ligaen

2007 – 2013 AL-Bank Ligaen

2014 – 2022 Metal ligaen

Til trods for at ligaen først startede i 1960 er det danske mesterskab blevet uddelt siden 1955. Her fungerede turneringen som en playoff turnering mellem de bedste hold fra Sjælland og de jyske mestre. I 1960 blev den landsdækkende 1. division oprettet der gennem flere formatskift har udviklet sig til Metal Ligaen som vi kender den i dag. 1. Division havde i 1960-1962 blot deltagelse af fire hold der stadig er det laveste antal igennem ligaens historie. Det højeste antal hold i ligaen findes i 1984-85 sæsonen, der var en åben tilmeldingsturnering hvor 14 hold deltog. De syv bedste klubber kvalificerede sig herfra til næste sæson, hvor ligaen også ændrede navn til Eliteserien. Metal Ligaen har i denne sæson deltagelse af 9 klubber og der findes inden nedrykker.

Sæsonen starter med et grundspil, hvor alle hold spiller 48 kampe, så altså seks kampe mod hvert af de andre hold. Hvis kampene ikke er afgjort efter ordinær spilletid, spilles der forlænget spilletid indtil først scorede mål, indtil det første hold scorer, dog maksimum 5 minutter, det såkaldte sudden victory.

Hvis ikke der er scoret efter de 5 minutter går man videre til straffeslag.

Slutspil


I Metal Ligaen går de otte højst rangerede klubber fra grundspillet videre til slutspillet. Der er derved kun en klub der ikke går videre med den nuværende turneringsstruktur. I slutspillet møder det højst rangerede hold det lavest rangeret hold i både kvartfinalerne og semifinalerne, der ligesom finalen bliver spillet som bedst ud af syv serier hvor fire sejre altså giver avancement til næste runde. De to tabere af semifinalen mødes i kamp om bronzemedaljerne der spilles over to kampe.

Ender en kamp i slutspillet uafgjort efter den ordinære spilletid spilles ger ikke ligesom i grundspillet 5 minutters overtid og eventuelt straffeslag. Man fortsætter derimod kampen med perioder af 20 minutters varighed med sudden death princippet. Man fortsætter derved kampen indtil at et af holdene har scoret, uanset hvor lang tid dette tager.

Det kan give nogle utroligt lange kampe i slutspillet. I 2004-05 sæsonen mødte Frederikshavn White Hawks i kvartfinalen det hold der dengang hed Nordsjælland Cobras. En kamp der blev spillet den den 20. februar 2005 og først blev afgjort efter 124 minutter og og 18 sekunder. Kampen blev derved først afgjort i syvende periode og var derved over dobbelt så lang som en normal kamp der bliver afgjort i ordinær spilletid.

Metal ligaen stilling


 På hockeymagasinet holder vi dig hele tiden opdatere med den seneste stilling og mange andre spændende stats efter kampene, så klik endelig rundt på siden.

Metal Ligaen live


Metal Ligaen kan udover at blive fulgt live i hallerne også ses på tv. TV2 sport har rettighederne til at vise kampene og udvælger et antal tv kampe hver måned.

De seneste år er klubberne begyndt at livestreame deres træningskampe op til sæsonen. Dette har i 2020-21 sæsonen medført en diskussion om hvorvidt klubberne skulle have lov til at streame de kampe der ikke blev sendt af TV2, da coronapandemien medførte at fans ikke kunne komme ud i hallerne og følge kampene og derved havde begrænset mulighed for at se deres holds kampe. Dette blev i første omgang ikke tilladt af TV2 med en forklaring om at en del af deres aftale omhandlede eksklusivitet der ville blive udfordret hvis man tillod klubberne at livestreame deres kampe. TV2 underbyggede ydermere deres argument med at de havde gennemført forsøg hvor de tillod klubberne i håndboldligaen at livestreame deres kampe. Dette havde en negativ effekt på seertallene til kampene der blev sendt på tv og TV2 afslog derfor ønsket fra fansene om mulighed for livestream.

TV2 offentliggjorde dog senere på sæsonen at man ville gøre det muligt for klubberne at livestreame deres kampe på metalligaens hjemmeside, dog ikke på dage med tv-kampe. Dette blev ved slutspillets start udvidet til at man ville kunne livestreame alle slutspilskampe der ikke blev sendt på TV2 sport. Der blev dog her rykket rundt i kampprogrammet så man ville kunne gå direkte fra streamen over til hovedkampen på den traditionelle tv kanal.

Metal ligaen streamMetal Ligaen vindere


Selv før ligaen, der senere blev til Metal Ligaen, startede har man fundet en dansk mester. Det første danmarksmesterskab i ishockey blev vundet af Rungsted IK den 29. januar 1955 hvor KSF vandt sølv og Silkeborg Skøjteforening fik Bronze.

Klubberne har under forskellige formater vundet mesterskaber under forskellige navne men bruger vi de navne man kender fra Metal Ligaen i år har klubberne vundet følgende antal mesterskaber:

Herning Blue Fox: 16

SønderjyskE: 9

Esbjerg Energy: 7

Rødovre Mighty Bulls:  6

Rungsted Seier Capital: 4

Aalborg Pirates: 2

Frederikshavn White Hawks: 2

Herlev Eagles: 1

Odense Bulldogs: 0

Herudover har Kjøbenhavns Skøjteløberforening (KFS) vundet 10 danske mesterskaber mellem 1956 og 1976.

Der er i alt blevet uddelt 62 danmarksmesterskaber og der vil altså i år blive kæmpet om det 63. danske mesterskab.

Metalligaen 2021/2022


SønderjyskE
Aalborg Pirates
Esbjerg Energy
Herning Blue Fox
Frederikshavn White Hawks
Odense Bulldogs
Rødovre Migthy Bulls
Herlev Eagles
Rungsted Seier Capitals

Metal ligaen esport


Metalligaen e-sport er stadig i sin spænde begyndelse men det er noget vi vil følge tæt i de kommende år efterhånden som det udvikler sig.

Metal ligaen spillere


De mange år med topishockey i Danmark har affødt mange lengender, vi har snakket med et par af dem:
Nicolai Clausen
Kristian Lodberg
Andreas Andreassen
Bent Christensen
Kent Aalborg
Henning Ludvigsen


Læs også om Håndbold Ligaen.

 

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER