Det læser de besøgende på HOCKEYMAGASINET lige nu

Stefi Billum

Sådan har ishockey udstyret udviklet sig med tiden





Der er sket meget siden de første ishockey spillere trådte ud på isen og følte adrenalinen pumpe mens de spillede med hockeystave lavet af sukkerløn. Samtidig er der også kommet regler om hvilken slags udstyr man som spiller skal benytte. Og det er godt nyt for både fans såvel som spillerne.

Det giver nemlig en fair chance til begge hold når der er klare regler for hvilket udstyr man må benytte, og det forbedre også de individuelle ishockey odds. Siden der ikke er nogen forskel på udstyret mellem de to hold, bliver spørgsmålet i stedet om hvilket hold der er bedre, frem for hvilket hold der har flest penge til det bedste udstyr.

I denne artikel kigger vi nærmere på det udstyr som vi i dag tager for givet, og følger udviklingen gennem de første spilleres grej, til det sidste nye og moderne udstyr som karbonfiber og mere.

Hockeystaven


I slutningen af 1800 tallet fik man sin hockeystav skåret fra et enkelt stykke massivt træ. Det gjorde dog at man ikke kunne bue bladet særlig meget. Man mener de første kommercielle stave stammer fra Nova Scotia, og der var der rigeligt med bøge- og birketræer man kunne anvende til formålet.

I løbet af 1920'erne lavede man stavene af to stykker træ, hvor selve staven og bladet blev forbundet ved at indsætte bladet direkte i staven. I 1950'erne begyndte man så småt at bruge fiberglas til bladet for at give det mere styrke og smidighed.

Årtiet senere begyndte man så at anvende fiberglas på selve staven for at gøre den lettere, stærkere og endda billigere at producere.

Samtidig begyndte man at eksperimentere med kurve på bladet, næsten som vi kender dem i dag. I løbet af 1990'erne skete der endnu en fundamental udvikling da man begyndte at benytte aluminium til fremstillingen.

Det var især Wayne Gretzky der førte an på denne trend. I slutningen af 1990'erne blev der også eksperimenteret med kulfiber, og i dag er både bladet såvel som selve staven næsten universelt brugt i NHL og mange andre ligaer.


Hockey pucken


I modsætning hockeystaven har pucken ikke ændret sig lige så meget gennem tiden. Der er ikke fuldstændig enighed om de første hockey pucks, men man mener at de allerede dengang var lavet af sort gummi. Dog går rygtet på at man dengang havde skåret en gummibold over på midten, og så brugte den på banen.

Det var heller ikke uhørt at man før i tiden brugte en hockey puck der var lavet af træ. Men da man ofte fryser pucken ned, da den så ikke hopper lige så meget rundt på banen, var gummi det foretrukne materiale, da det kunne holde temperaturen længere tid.

I dag er pucken lavet af hård sort gummi, og vejer cirka 160-180 gram alt afhængigt af ligaen og reglementet. I modsætning til hockeystave selve designet på pucken ikke ændret

Hjelmen


Det kommer måske bag på nogen at der først blev indført krav om at bruge hjelm i liga kampe i 1960'erne. Før denne tid, var der ikke mange målmænd der brugte maske eller andet udstyr til at beskytte hovedet.

Der har dog været målmænd og endda få andre spillere der brugte hjelm før kravet, men det kunne tit resultere i sure fans der ikke brød sig om spillere der var "bange for at få lidt knubs".

Som man kan tænke sig, førte denne opfattelse til mange uheld. I takt med at sporten steg i popularitet, blev man bedre til at sikre spillerne på banen, og indførte derfor reglen om at målmænd altid skulle have hjelm på.

De første hjelme blev tit lavet derhjemme i privaten, og var lidt af en gør-det-selv affære. Man brugte ofte strimler af læder som man syede sammen. Det hjalp ikke meget, men det var bedre end ingenting.

Vi har tidligere vist et billede af “beskyttelsesudstyret” som målmænd havde på i 1950’erne, og heldigvis er der siden da sket mange nye ting. Når man kigger på billedet er det svært at forestille sig hvordan målmænd overhovedet turde gå ind på banen, men det vidner lidt om hvor meget spillet betyder for folk.

I dag laver man hjelmene af en hård plastik skal på ydersiden, og eksempelvis kulfiber eller fiberglas på indersiden, med flere beskyttende lag skum mellem dem.

Konklusion


Enhver der spiller ishockey i dag kan være glad for at der er sket en kæmpe udvikling inden for udstyr til sportsgrenen. Det handler ikke kun om de moderne stave der kan levere mere kraft og præcision som aldrig før, men også om at holde sig sikker på banen. 

 

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER