Theresa Fenrir Foss

PWHL kommer flyvende fra start

Efter adskillelige måneders ventetid, er den nye professionelle kvindeliga i Nordamerika, blevet skudt i gang.
Den 1. januar blev første puck givet op, og dette var startskuddet for PWHL.
Men hvorfor er PWHL en kæmpe milepæl for kvinder indenfor professionel ishockey?

Tilbage i 2015 blev National Women’s Hockey League, forkortet NWHL, dannet, og var den første kvindelige professionelle liga, som betalte deres spillere en reel løn. Før NWHL var der Canadian Women’s Hockey League, forkortet CWHL, som på dét tidspunkt ikke betalte spillerne løn, men i stedet bonusser og incitamenter. Fællesnævneren for både løn, bonusserne og incitamenterne var, at det ikke blev betragtet som en levedygtig løn, og i maj 2019 gik CWHL i opløsning.

På baggrund af de dårlige lønninger og vilkår gik flere spillere sammen i 2019, om at danne PWHPA, som står for Professional Women’s Hockey Players Association. Her udsendte mere end 200 kvindelige ishockey spillere en kollektiv udmelding, hvori de beskrev, at de ikke længere ville spille i professionelle hockeyligaer i Nordamerika, indtil de ville få “ressourcerne som professionel hockey kræver og fortjener”. 
Deres udmelding beskrev b.l.a. hvordan spillerne ikke kunne “skabe et bæredygtigt liv”, mens de spillede i NWHL. Endvidere beskrev de, hvordan de ingen sygesikring havde, tjente helt ned til 2.000 USD pr. sæson, og dette gjorde, at de hverken kunne træne eller forberede sig tilstrækkeligt til kampe på professionelt niveau, udtalte PWHPA. 

I september 2021 ændrede NWHL officielt navn til Premier Hockey Federation, forkortet PHF, dertil blev flere større ændringer lavet. Man begyndte at prioritere privat ejerskab over de forskellige hold, holdenes lønloft var i 2021 150.000 USD, men til sæson 2023/24, var det steget til hele 1.500.000 USD, ikke at sammenligne med NHL, som har et lønloft på 87.700.000 USD. 

Den 30 juni i 2023 blev PHF dog solgt til Mark Walter Group, hvilket annullerede alle PHF spilleres kontrakter for den kommende sæson, desuden var spillerne ikke tilladt at være parter i forhandlingerne, om en overenskomst mellem PWHPA og den nye liga. PHF spillerne var altså påkrævet at genforhandle deres kontrakter med den nye liga, eller deltage i den nye ligas draft, hvis de ville fortsætte deres professionelle karriere i Nordamerika. 

I start juli 2023 stillede 97 medlemmer af PWHL op og bekræftede en 8 år lang overenskomst, som var blevet forhandlet af ligaens ledere og gruppens ledende komité: Brianne Jenner, Liz Knox, Sarah Nurse, Hilary Knight og Kendall Coyne Scofield. Her blev adskillelige ting forhandlet igennem, såsom spillerløn og frynsegoder, dagpenge, boligstøtte, sygeforsikring, barsel- og pensionsydelser, samt en barnepige til at hjælpe nybagte mødre med børn under 1 år, når de er væk hjemmefra længere tid ad gangen.

2023 PWHL Draft blev afholdt i Toronto d. 18 september, og her blev 90 spillere valgt fra en pulje af hele 286 spillere. PWHL havde dog 5 mindre hold end PHF og PWHPA kombineret, hvilket betød, at mange spillere fra begge organisationer, ikke blev tilbudt spillerkontrakter.

Men d. 1 januar 2024 blev den nye liga, PWHL, indviet i kampen mellem New York og Toronto. Gennem de 10 første kampe i PWHL, har der været et totalt tilskuertal på 50.856, hvilket var over alle forventninger. Ligaens 2. kamp mellem Montreal og Ottawa d. 2 januar, havde mere end 8.300 fans, og slog rekorden for flest tilskuere nogensinde til en kvindelig professionel ishockeykamp, en rekord som Sverige tidligere var i besiddelse af under 2021/22 mesterskabet for de svenske kvinders ishockey liga, her mødte der hele 7.765 tilskuere op. Kun 4 dage efter kampen mellem Montreal og Ottawa, blev rekorden slået endnu engang, da mere end 13.000 tilskuere overværede kampen. 

Hold og spillere har ikke fået andet end ros, for dén indsats de har ydet på isen. Høj intensitet og tætte kampe har været på menuen, og både spillere, trænere og tilskuere ser ud til at elske den nyfødte liga.

PWHL har bevist, at offentligheden har interesse i kvinde ishockey, og at ordentlig løn og vilkår til spillere, giver mere overskud, energi og hjerte til sporten. Disse forhold og betingelser vil forhåbentligt bane vejen for kvindelig ishockey verden over.
 

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER