Det læser de besøgende på HOCKEYMAGASINET lige nu

Mark J

Schweiz: Kan den uerfarne løve vælte kongen?

Finaleanalyse: ZSC Lions jagter sit 10. mesterskab, mens Lausanne aldrig har behøvet at gøre plads til trofæet i deres pokalskab.

Der er ingen grund til at “beat around the bush”: ZSC Lions er favoritten i finalen, og det er også ZSC som vi byder på som mester.

Men…

For selvfølgelig er der et “men”.

Lausanne har overrasket, som i virkelig overrasket. Der er ikke mange, udover optimistiske Lausanne-fans, der udnævnte LHC som en potentiel mester, da sæsonen gik i gang. Ikke engang efter de sikrede sig en 3.-plads i grundspillet. Selv ikke da de nåede semifinalen, var der meget snak om muligheden.

Grundspillet

ZSC og Lausanne har, ligesom alle andre, mødt hinanden 4 gange. Det er mundet ud i tre sejre til zürcherne.

ZSC 3:1 LHC
LHC 2:4 ZSC
ZSC 2:3 LHC (OT)
LHC 1:3 ZSC

Play-off

ZSC var koldblodige i både kvart- og semifinalen. Ikke et eneste nederlag, bare kontant afregning ved kasse 1.

Biel, som blev sendt ud i kvartfinalen, er almindeligvis ikke en stor modstander i play-off sammenhæng. Zug derimod, er hver sæson en seriøs mesterskabskandidat. Men også de blev nedslagtet uden for meget diskussion. Det skal selvfølgelig nævnes, at Zug har haft en svær afslutning på sæsonen, og bestemt ikke var sit “normale selv”.

Lausanne havde en lidt mere broget vej til finalen. De stod overfor Davos, og kvartfinalen skulle ud i en syvende runde. Men semifinalen var overbevisende. Lausanne stak fire kæppe i Fribourgs hjul, og slukkede fribourgernes finaledrømme med en samlet 4:1-sejr.

Mentalitet og taktik

Biel og Zug var praktiskt talt chanceløse mod et Zürich-mandskab, der ikke på noget tidspunkt er vaklet i guldjagten. Men vi tvivler på, at ZSC kan levere endnu et 4:0-sweep.

ZSC er vant til dette modus, og mon ikke Crawford forsøger at sætte taktikken op ifht. til at udnytte Lausannes uerfarenhed. På hjemmebane især, må det formodes, at Crawford sender tungt, tekniskt artilleri mod Lausanne-målet, allerede tidligt i kampen, i et forsøg på at ryste LHC med 2+ mål.

Disciplin, og dét at holde hovedet koldt, bliver alfa-omega. Desværre, så er netop disciplin  Lausannes største svaghed, og det er noget ZSC kan spekulere i at prikke til, for at fremprovokere power-plays eller endda karantæner.

Selvom Lausanne er underdogs, og må formodes at gå ind til opgørene med den mentalitet – hvilket normalt kan være en fordel – så tror vi også, at dét at være så snublende tæt på sit første guld kan blive en negativt påvirkende faktor.

Som i alle finaler, i alle sportsgrene, så bliver mentalitet klart afgørende. Hvad angår teknik, målscorerer, spillestil, mm. kan holdene spille op med hinanden på enhver given dag. Det er Lausannes manglende erfaring, og ZSCs evne til at drage fordel af den, som bliver tungen på vægtskålen.

Konklusion

Som fortalt i starten, så er det på papiret ZSC, som i slutningen af april skal løfte National League-trofæet for 10. gang.

Men papiret har ikke nævnt noget som helst om, at finalemodstanderen blev Lausanne. Derfor er det noget af en joker vi har fået med at gøre, og en joker som allerede har gjort grin med vores analyser, flere gange.

Det sikre, konservative valg er ZSC, det modige omend inden for rækkevidde, er Lausanne.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER