Mark J

Schweiz: Ild og vildskab - det er dragen mod løven

Analyse: Det var ikke en semifinale mange havde forventet, men nu hvor den er her, glæder vi os gevaldigt til at se den.

Hverken Fribourg eller Lausanne har nogensinde vundet et mesterskab, så uanset hvem der går videre, bliver det som klar underdog mod ZSC eller Zug.

Men lad os grave ned i tallene, mentaliteten og formen.

Tidligere opgør

Fire gange mødtes de to mandskaber i regular season, og denne statistik taler for Fribourg.

Fribourg 3:2 Lausanne (OT)
Lausanne 1:2 Fribourg (OT)
Lausanne 6:3 Fribourg
Fribourg 4:3 Lausanne

Det er selvfølgelig værd at bemærke, at Fribourgs sejre er små. To i overtid, og en på et enkelt mål.

Form

Begge har tilbagelagt syv runder i kvartfinalerne, dog har Fribourg en længere spillepause, dels grundet den originale forskydning på en dag, og dels grundet Påsken. Det giver en fordel til Fribourg. Lausanne får nemlig kun en enkelt hviledag mod Fribourgs tre.

Fribourg starter desuden på hjemmebane, og har dermed forudsætningen for at komme godt fra land. En forudsætning man må forvente, at de udnytter til fulde.

Mentalitet

Da begge hold er mesterskabsløse, ligger der ikke noget forventningspres på dem, udover det de selv og fansene lægger. Spørgsmålet bliver i hvilken grad netop dét påvirker dem.

Her formoder vi, at Fribourg lægger et marginalt større pres på sig selv, end Lausanne, da en række eksperter så Fribourg som en “outlier”-mesterskabskandidat allerede før play-off.

Dette er ikke i samme grad tænkt om Lausanne, der trods en plads i semifinalen, faktisk stadig ikke for alvor regnes som en mesterskabskandidat, i den bredere befolkning.

Men dette faktum kan blive en fordel for Lausanne. Det er lettere at løfte den mentale opgave i en kamp, hvis forventningspresset er mindre. Eller, som i Lausannes tilfælde, nærmest ikke eksisterende.

Disciplin

En faktor der kan blive afgørende er disciplin: At undgå straffeboksen, og at undgå karantæner.

Fribourg har på denne parameter wildcard'et Chris DiDomenico, men den canadiske provokatør har vist sig fra en hel anden side, end man er vant til, under play-off. Han er trådt i karakter, og hvis han ellers kan formå at kanalisere sin vildskab ind i spillet, fremfor i boksehandskerne, så kan DiDomenico blive tungen på vægtskålen.

Lausanne skal hæve sin disciplin gevaldigt ifht. kampene mod Davos. Mandskabet har en række spillere, der har lidt let til at tabe besindelsen, og det kan bestemt blive afgørende.

Læs evt. mere her:

Cody Almond får fem dages karantæne og kæmpebøde

Nu ruller hovederne for masseslagsmål og svinestreger

Konklusion

Det er en rigtig svær serie at spå om. Især fordi Lausanne gentagende gange har præsteret og leveret over forventning.

Når man lægger alt sammen, så er det Fribourg der bør gå videre til finalen mod ZSC Lions eller Zug. Men vi må være klar på, at Lausanne kan komme ind fra højre, og levere en overraskelse.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER